Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Loading

TROPISCH EN ONWEER

De afgelopen week bracht wisselvallig, maar soms ook nog warm weer. Het kwam af en toe tot onweer met soms kortdurende felle buien. Woensdag was nog een tropische dag.

De Sentinel-5P satelliet met in het hart het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi is klaar om gelanceerd te worden. Vanuit de ruimte gaat Tropomi met ongekende precisie wereldwijd de luchtkwaliteit en verspreiding van broeikasgassen in de gaten houden. Eind september brengt een Russische raket van het type Rockot de satelliet vanuit het Siberische Plesetsk in een baan rond de aarde. Vandaag was de Sentinel-5P voor het laatst zichtbaar in de cleanroom van Airbus UK in het Britse Stevenage, voordat hij ingepakt wordt voor transport naar de lanceerbasis.

Satellieten inzetten om de veiligheid en de gezondheid van onze planeet te monitoren, dat is het doel van het Europese megaproject Copernicus. In opdracht van de Europese Commissie bracht de Europese ruimtevaartorganisatie ESA al vijf Sentinel-satellieten in de ruimte, die ieder met eigen elektronische ogen naar de aarde kijken. Sentinel-5P wordt de nieuwste loot aan de Copernicus-boom, deze keer vol met hightech van Nederlandse bodem, samengebracht in het technologische hoogstandje Tropomi. Missie: de aardatmosfeer in kaart brengen, iedere dag, op iedere plek op de wereld, met ongekende precisie.

En dat is hard nodig, aldus Pepijn Veefkind van het KNMI, dat samen met het ruimteonderzoeksinstituut SRON de wetenschappelijke leiding heeft van het project. “Met eerdere satellietmetingen hebben we kunnen aantonen hoe het  gesteld is met de luchtkwaliteit boven verstedelijkte gebieden in de wereld, zoals West-Europa en het Oosten van China. De rode vlekken op de kaarten die we daarvan maken spreken boekdelen. Met de precieze waarnemingen van Tropomi geven we handvatten om dit probleem aan te pakken.”

Klimaatprobleem

 Handvatten zijn ook nodig om grip te krijgen op het klimaatprobleem. Ook daar gaat Tropomi een belangrijke bijdrage aan leveren door letterlijk in kaart te brengen hoe broeikasgassen zich verspreiden door de aardse atmosfeer. Veefkind: “Een gas als methaan, bijvoorbeeld, komt minder voor in de atmosfeer dan koolstofdioxide, maar heeft een veel sterkere broeikaswerking. Tropomi gaat laten zien waar het vandaan komt en waar het naartoe gaat.”

Cruciaal voor Tropomi is een aantal technologische vondsten die door ruimtevaartbedrijf Airbus in Leiden zijn verwerkt in het totaalconcept. Sytze Kampen van Airbus: “Onze partners SRON en TNO kwamen bijvoorbeeld met het idee van zogenoemde verzonken tralies. Dat is een slimme vinding waardoor het instrument veertig keer kleiner kon worden. En dat is pure winst in ruimtevaart.”

De Nederlandse overheid investeerde bij elkaar zo’n 80 miljoen Euro in de ontwikkeling van het ruimtevaartproject, mogelijk gemaakt door de handtekening die toenmalig Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven in 2009 zette onder de overeenkomst met ESA. Hiermee kon het NSO de opdracht geven aan het consortium dat Tropomi ontwikkelde. En dat levert straks niet alleen nieuwe wetenschappelijke inzichten op, zegt adjunct-directeur van het NSO, Nico van Putten: “We kapitaliseren hiermee op waar Nederland internationaal al wereldtop is. Met Tropomi creëren we dus ook kansen voor Nederlandse ruimtevaarttechnologie op nieuwe internationale projecten.” 

De hightech van Tropomi is het levenswerk van vele Nederlandse ingenieurs. En dat maakt een laatste blik op de satelliet toch extra bijzonder, aldus Sytze Kampen van Airbus in Leiden. “Hier komt Hollandse high tech en vele jaren van toewijding van een hecht team van specialisten samen. Dat zo’n project echt klaar is voor lancering, dat maak je als ruimtevaartingenieur in je loopbaan niet zo heel vaak mee”.

Samenwerking

Tropomi is een samenwerking tussen Airbus Defence and Space Netherlands, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus Defence and Space Netherlands is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. TROPOMI wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.(bron KNMI)

De week begon maandag met flinke zonnige perioden met alleen wat sluierbewolking. De wind was niet al te sterk. Het bleef overal droog en het werd 25 graden.

Het was dinsdag een warme dag met zon en sluierbewolking. Het werd 26 graden. Af en toe waaide het nog redelijk door.

Rond het middaguur trok woensdag een felle bui met onweer over onze regio, maar de rest van de dag bleef het droog en dankzij de zon en de aangevoerde lucht werd het erg warm. Uiteindelijk werd het tegen 18.00 uur 30,8 graden. Een voluit tropische dag. Over het etmaal viel maar 1,6 mm neerslag.

In de ochtend trok er donderdag een eerste bui met onweer over onze regio. Daarna brak de zon door , maar later vielen er nog enkele meest lichte buien. Tijdens zonnige momenten werd het 26 graden. Over het etmaal viel 6 mm neerslag.

Het was vrijdag een prachtige zomerdag met veel zon en alleen enkele mooi weer wolken. Het werd 24 graden.

Zaterdag begon zonnig en warm, daarna was er meer bewolking, maar afgezien van een lichte bui bleef het overdag droog. Het werd 25 graden.

Jet was zondag een sterk wisselvallige dag met enkele buien, maar ook zonnige momenten. Zowel inde ochtend als in de avond kwam het tot onweer. Het werd nog heel even 20 graden, maar veelal was het enkele graden koeler.

De weerspreuk van de week:

Regent Sinte Magdaleen (22-6),

’t regent dagen achtereen!

 

Week 29 temperatuur (°C)

Minimum   Maximum
Datum 2017 2016   2017 2016
MA 17-07 15.7 18.7   25.6 26.2
DI 18-07 14.7 16.9   26.9 28.8
WO 19-07 18.6 16.0   30.8 31.4
DO 20-07 19.8 19.0   26.3 34.7
VR 21-07 14.3 19.1   24.6 28.7
ZA 22-07 15.1 18.1   25.4 27.7
ZO 23-07 14.4 19.4   21.7 26.4

Week 29 neerslag (mm)

Datum 2017 2016
MA 17-07 1.8 0.0
DI 18-07 0.0 0.0
WO 19-07 1.6 0.0
DO 20-07 6.2 0.0
VR 21-07 0.0 0.0
ZA 22-07 0.0 0.0
ZO 23-07 7.6 0.0