Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Loading

KOUDE WEEK

De afgelopen week was het wisselvallig en aan de koude kant voor de tijd van het jaar. Vrijdag was het stralend zonnig, zaterdag een deel van de dag,. maar veelal overheerste de bewolking.

De astronomische lente begint, zaterdag 20 maart om 10.37 uur. Dan staat de zon precies boven de evenaar en begint op het noordelijk halfrond het zomerhalfjaar. De dagen bij ons zijn dan weer langer dan de nachten en we gaan op naar 21 juni, als om 5.32 uur de zomer begint. Dan staat de zon boven de Kreeftskeerkring op zijn punt het dichtstbij Nederland. Die dag is de langste dag. Na 21 juni wordt de daglengte weer korter, al gaat dat eerst maar langzaam.

Aan lenteweer hebben we tot nu toe in de tweede helft van februari een prachtige week meegemaakt. Dat was kort na de vorstperiode, die grofweg de tweede week van februari in beslag nam. Daarna is het wisselvallig en opnieuw relatief koud geweest. Eigenlijk tot nu toe.

Ook de komende dagen zijn de temperaturen nog ondermaats. Aan de oostflank van een hogedrukgebied ten westen van Ierland voert een noordelijke wind bij ons nog koude lucht aan. Het kan de komende nacht dan ook flink vriezen. Een rug van hoge druk, vastzittend aan dat hogedrukgebied ten westen van ons, passeert en zorgt ervoor dat de wind steeds meer wegvalt. Verder is het in het grootste deel van het land helder. De temperaturen kunnen tot tussen 2 en lokaal 6 graden onder nul dalen. Dat is lichte tot matige vorst.

Morgen draait de wind, door het langzaam verder naar het zuiden bewegen van de rug, op steeds meer plaatsen naar westelijke richtingen. Tegelijkertijd breiden wolkenvelden vanaf de Noordzee zich vanuit het noorden over onze omgeving uit. Het wordt in de middag rond 7 graden. Zondag is de wind nog noordelijk tot noordwestelijk. Door de wolken wordt het in de nacht niet koud meer. De minimumtemperaturen komen tussen 3 en 5 graden uit. Overdag stijgt het kwik bij een afwisseling tussen wolken en zon tot waarden tussen 7 en 9 graden.

Week 1: van maandag 22 tot en met zondag 29 maart

De drukverdeling begint geleidelijk te veranderen. Het hogedrukgebied komt in beweging en trekt langzaam naar het zuidoosten om in de loop van de week boven het zuidoosten van Europa aan te komen. Een lagedrukgebied op de oceaan is actief in de buurt van IJsland en trekt later in de week naar Scandinavië. Omdat we in Nederland dichtbij het hogedrukgebied liggen, blijft het weer bij ons vrij rustig. Wel kunnen storingen in verzwakte vorm onze omgeving bereiken, zoals op dinsdag, donderdag, later vrijdag en weer op zondag.

Omdat de wind naar het zuidwesten draait, gaan de temperaturen langzaam omhoog. Vrijdag komt zelfs even echt wat zachtere lucht onze kant op en kan het 15 of 16 graden worden. Verder komen de temperaturen vanaf de tweede helft van de week meest tussen 11 en 14 graden uit. In de nachten vriest het niet meer, maar kan tijdens opklaringen wel mist ontstaan.

Week 2: van 30 maart tot en met zondag 04 april

Nog steeds zien we hogedrukgebieden boven het Europese continent, tegelijkertijd lijkt zich boven de Oceaan een trog op te bouwen die vanuit het westen langzaam dichterbij komt. Als dit allemaal goed valt, en er zit nog wat onzekerheid in deze ontwikkeling, gaat de wind bij ons uit zuidelijke richtingen waaien. Gebeurt dit inderdaad, dan staat een volgende periode met fraai lenteweer op het programma.

In de nieuwste run gaat ongeveer twee derde van de berekeningen voor dit scenario, waarbij de controlerun het meest uitgesproken is. Die laat de temperaturen in de loop van de week 2 tot tussen 20 en 25 graden oplopen, en dat dagenlang. Maar er zijn veel meer lijntjes die het tot heerlijk lenteweer laten komen met veel zon en overdag dikke twintigers.

De andere berekeningen, het overblijvende derde deel van het pakket, laat de wind alweer vrij snel noordwestelijk worden en in dat scenario komen de temperaturen veel lager uit. Dat zijn ook de berekeningen waarin het weerbeeld opnieuw geleidelijk wisselvalliger wordt. (bron weer.nl)

De week begon maandag met wisselvallig weer en een aantal buien, soms met hagel. Het werd tijdelijk 9 graden. Over het etmaal viel bijna 6 mm neerslag.

Het was dinsdag een bewolkte en regenachtige dag. Het werd 7 graden.

In de nacht naar woensdag viel er enige regen. Overdag bleef het zo goed als droog. Er was veel bewolking met enkele opklaringen. Het werd 8 graden.

Er was donderdag weer veel bewolking met nog enige lichte regen. Later in de middag volgden de eerste opklaringen. Het werd 8 graden.

In de nacht van donderdag op vrijdag daalde de temperatuur naar rond het vriespunt met vorst aan de grond. Overdag waren er zonnige perioden en wolkenvelden. Het werd 9 graden.

Na een heldere en koude nacht was het zaterdag lange tijd redelijk zonnig. In de loop van de middag raakte het bewolkt en in de avond viel er enige lichte regen. Het werd bijna 10 graden.

In de nacht van zaterdag op zondag viel er enige lichte regen. Overdag wolkenvelden, een enkele opklaring en droog. Het werd 8 graden.

De weerspreuk van de week:

Die zichzelve bemint, hoede zich voor

maartse zon en aprilse wind!

 

Week 11 temperatuur (°C)

Minimum   Maximum
Datum 2021 2020   2021 2020
MA 15-03 5.9 8.2   9.1 11.4
DI 16-03 5.8 5.4   7.4 12.8
WO 17-03 4.4 4.5   8.4 13.7
DO 18-03 2.2 7.6   8.3 14.5
VR 19-03 0.9 8.3   8.8 12.8
ZA 20-03 0.0 6.8   9.9 9.2
ZO 21-03 5.9 1.6   8.3 9.3

Week 11 neerslag (mm)

Datum 2021 2020
MA 15-03 4.6 0.4
DI 16-03 3.2 0.0
WO 17-03 2.2 0.2
DO 18-03 0.2 0.0
VR 19-03 0.2 0.0
ZA 20-03 0.0 0.0
ZO 21-03 0.6 0.0