Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Loading

VRIJWEL DROGE WEEK

De afgelopen week bleef het vrijwel droog met een afwisseling van zonnige en bewolkte dagen. Koningsdag was het lange tijd bewolkt. In het weekend wolkenvelden en af en toe zon. Het bleef droog en de nachten verliepen relatief koel.

Toekomstprojecties van orkaangevaar zijn voor veel gebieden wereldwijd van levensbelang. Orkanen kunnen veel schade en leed veroorzaken wanneer zij aan land komen in een (dicht)bevolkt gebied. Nieuw onderzoek maakt het nu mogelijk op lokale schaal toekomstige orkaanrisico's in kaart te brengen. De meeste regio’s waar tropische stormen en orkanen voorkomen, krijgen in een warmer klimaat mogelijk met krachtigere stormen te maken. Dit is waardevolle informatie om de kustgebieden beter te beschermen tegen de verwoestende kracht van orkanen.

Nieuwe methode voor toekomstig orkaanrisico

We kunnen steeds beter orkanen simuleren met hoge resolutie klimaatmodellen. Echter, de enorme rekenkracht die dit kost beperkt het aantal jaren dat doorgerekend kan worden. Dat is een probleem, omdat de kans dat een orkaan een specifiek gebied treft relatief klein is. Er zijn daarom heel veel data-jaren nodig om deze kansen goed uit te kunnen rekenen. Tot voor kort was het daarom niet mogelijk uit te rekenen hoe de kans op het overtrekken van een orkaan in een bepaalde regio of stad verandert in een toekomstig, warmer klimaat.

Hiervoor is nu een oplossing bedacht. Het statistische model STORM is in staat duizenden jaren met nieuwe orkanen te genereren. De karakteristieken van deze orkanen zijn gebaseerd op de orkaanactiviteit in de relatief korte simulaties met hoge resolutie klimaatmodellen. Met de nieuwe STORM gegevens kunnen op lokaal niveau de effecten van klimaatverandering op de kans op extreme orkanen en bijbehorende windsnelheden bepaald worden. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld berekenen dat een zware orkaan (categorie 3 op de Schaal van Saffir-Simpson) in Hong Kong ongeveer eens in de 80 jaar voorkomt in het huidig klimaat, maar dat dit in de nabije toekomst ongeveer eens per 20 jaar zou kunnen zijn. 

Orkaanrisico's nemen het sterkst toe in Zuidoost-Azië

De nieuwe berekeningen laten zien dat de meeste regio’s waar tropische stormen en orkanen voorkomen in een warmer klimaat mogelijk met krachtigere stormen te maken krijgen. Deze veranderingen hangen bijvoorbeeld samen met een hogere zeewatertemperatuur waar orkanen meer energie uit kunnen halen (door hogere verdamping en de energie die vrijkomt als die waterdamp weer condenseert). Klimaatverandering leidt zo tot hogere windsnelheden in de meest extreme stormen. Wanneer we rekening houden met bevolkingsdichtheid, een maat voor maatschappelijke kwetsbaarheid, dan zien we dat de risico's het meest toenemen voor mensen die in Zuidoost-Azië wonen. 

Meer risico's door zeespiegelstijging, welvaart en bevolkingsgroei

Behalve deze veranderingen in hoge windsnelheden, zijn er nog allerlei andere factoren van invloed op het toekomstig totale maatschappelijk risico van orkanen. Overstromingsrisico bij een orkaan hangt bijvoorbeeld onder andere af van de stormvloed (die vaak hoger is bij intensere orkanen en een hogere zeespiegel) en de hoeveelheid neerslag die tijdens de orkaan valt (welke ook toeneemt door klimaatverandering). Verder neemt in veel kustgebieden de bevolkingsdichtheid en de welvaart toe, waardoor meer mensen kwetsbaar worden voor orkanen en orkanen meer economische schade kunnen veroorzaken. Het is dus belangrijk om deze kustgebieden (beter) te beschermen tegen de toenemende risico's van orkanen, zodat schade en leed kan worden beperkt. De nieuwe inzichten vormen hierbij een waardevolle leidraad.

KNMI-klimaatbericht door Karin van der Wiel en Nadia Bloemendaal (VU)

De week begon maandag met veel bewolking en er viel een enkele bui. Het was een kille dag met maar tijdelijk een temperatuur van 10 graden.

Er waren dinsdag flinke zonnige perioden en het bleef overdag droog. De wind was aan de koude kant. Het werd tijdelijk 14 graden.

Koningsdag was het lange tijd bewolkt en pas later in de middag brak de zon nog goed door. Het werd maar 13 graden.

Het was donderdag lange tijd stralend zonnig. Het werd 14 graden.

De bewolking was vrijdag weer hardnekkig en de zon kwam nauwelijks door de bewolking heen. Het werd 12 graden.

Zaterdag was er veel bewolking en slechts af en toe brak in de loop van de middag de zon door. Het werd 13 graden.

De zon was zondag wat vaker te zien dan op zaterdag en dankzij de zon werd het met 15 graden wat zachter. Het bleef droog en er stond maar weinig wind.

De weerspreuk van de week:

Sint-Katrien (30-4) draagt de roem,

van de boomgaard en de bloem!

 

 

 

 

Week 17 temperatuur (°C)

Minimum   Maximum
Datum 2022 2021   2022 2021
MA 25-04 7.1 5.3   13.1 10.9
DI 26-04 7.7 2.1   14.4 12.8
WO 27-04 3.6 3.1   13.7 16.4
DO 28-04 4.3 5.1   14.4 16.1
VR 29-04 6.3 6.9   12.6 13.8
ZA 30-04 5.3 7.3   13.0 10.1
ZO 01-05 3.4 3.4   15.6 13.5

Week 17 neerslag (mm)

Datum 2022 2021
MA 25-04 0.6 0.0
DI 26-04 0.6 0.0
WO 27-04 0.0 0.0
DO 28-04 0.0 0.0
VR 29-04 0.0 9.2
ZA 30-04 0.0 1.4
ZO 01-05 0.0 0.0