Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Loading

ZONNIG EN WARM WEEKEND

De afgelopen week werden delen van ons land getroffen door zware regenval met ernstige gevolgen, maar in onze regio bleef het overwegend droog. Wel hadden we een aantal zonloze dagen. In het weekend was het zonnig en zomers warm.

Welke soorten (extreme) neerslag zijn er?

Neerslag valt in de zomer vaak uit intense buien die vooral lokaal voor wateroverlast zorgen. In de winter regent het minder hard maar veel langduriger en over grotere gebieden.

Neerslag kan op verschillende manieren extreem zijn. Er kan op een bepaalde locatie veel neerslag vallen in een korte duur, vaak binnen een uur of in enkele uren. Dit kan tot wateroverlast leiden, vaak in het stedelijk gebied. Deze neerslag valt voornamelijk uit buien, die relatief kort duren en deze treden voornamelijk in het zomerhalfjaar op.

Het kan ook veel langer hard regenen over veel grotere gebieden. Vijf tot tien dagen met veel neerslag in het Rijnstroomgebied kan leiden tot hoge afvoeren van de Rijn. De intensiteit van de neerslag is in deze situatie veel lager, maar het regent wel lang en over grote gebieden. Dit soort neerslag valt vaak in de winter.. We spreken dan niet over buien, maar over grootschalige of frontale neerslag. Een front is een zone waar warme en koude lucht elkaar tegenkomt. De koude lucht is zwaar en dwingt de warme lucht op te stijgen. Maar, als de warme lucht opstijgt, koelt hij af, en dan ontstaat er een brede wolkenband. Het begint te regenen – en het blijft regenen – tot het front voorbij getrokken is.

Niet in alle gevallen is het verschil in buiige neerslag en grootschalige neerslag zo duidelijk. Er treden ook vaak mengvormen op waarbij het hard regent over relatief grote gebieden, en waarbij buien zich aaneen lijken te rijgen tot meer grootschalige gebieden.

Hoe vaak komt extreme neerslag voor?

Extreme neerslag kan zowel worden gedefinieerd op grond van de hoeveelheid (neerslag boven een bepaalde drempelwaarde) als in termen van herhalingstijd (de neerslaghoeveelheid die eens per zoveel jaar overschreden wordt). Omdat neerslag vele karakteristieken heeft - grootte, intensiteit en duur - is er geen eenduidige definitie van een extreem. Lokale neerslag van meer dan 25 millimeter in een uur noemen we een hoosbui, terwijl meer dan 50 millimeter in één dag wordt aangeduid met 'een dag met zware neerslag'. Waardes boven de 50 millimeter in een uur en 100 millimeter in een dag komen in Nederland ongeveer één keer per eeuw of iets vaker voor wanneer men zich op een vaste locatie bevindt.

Meer dan 50 millimeter neerslag noemen we 'een dag met zware neerslag'

Er zijn twee manieren om naar neerslagextremen te kijken. Vaak wordt extreme neerslag gedefinieerd door het optreden van een neerslagsom of intensiteit boven een bepaalde drempelwaarde. In Nederland noemen we neerslag boven de 25 millimeter in één uur een hoosbui, en meer dan 50 millimeter in één dag 'een dag met zware neerslag'. Waardes boven de 50 millimeter in een uur en 100 millimeter in een dag (twee keer zoveel als de laagste hoeveelheid voor een 'hoosbui' en 'een dag met zware neerslag') zijn voor het Nederlandse klimaat redelijk extreem; ze komen ongeveer één keer per eeuw of iets vaker voor wanneer men zich op een 'vaste locatie' in Nederland bevindt.

De andere manier om neerslagextremen te definiëren is dan ook door te kijken naar de neerslaghoeveelheid bij een kleine kans van optreden. Deze kans wordt vaak uitgedrukt in een herhalingstijd, een kans van 1 procent per jaar komt overeen met een herhalingstijd van 100 jaar. We zijn over het algemeen niet goed voorbereid op gebeurtenissen die zeer zeldzaam zijn (een lange herhalingstijd hebben) en noemen die daarom extreem. Terwijl de kans zeer klein is dat er op een willekeurige locatie in Nederland meer dan 50 millimeter in een uur valt - en dus als extreem wordt geclassificeerd - valt deze hoeveelheid in de tropen veel vaker en wordt daar als minder extreem ervaren.

Vaak worden extreme neerslag dan ook gegeven in de hoeveelheden die horen bij bepaalde herhalingstijden. Meestal worden ze afgeleid van neerslagstations en is de hoeveelheid bij een herhalingstijd representatief voor deze stations. De herhalingstijden horen dan dus bij een locatie. Een waarnemer die zich op een willekeurige plaats in Nederlands bevindt, meet gemiddeld eens per zoveel jaar (gegeven door de herhalingstijd) deze hoeveelheid.

Dat deze kans op extreme neerslag klein is, betekent niet dat dit soort gebeurtennissen in Nederland heel weinig optreden. Een extreem in de uurneerslag die een lokale kans van eens per 100 jaar heeft – ongeveer 58 millimeter in de huidige statistieken – treedt (vrijwel) ieder jaar wel ergens in Nederland op. Omdat zo’n bui klein is en Nederland groot en er dus veel plekken zijn waar zo’n bui kan vallen. Ogenschijnlijk zeldzame extremen komen daarom veel vaker binnen Nederland voor dan de statistieken lijken te suggereren. Een extreme bui valt met relatief grote kans ergens in Nederland, maar de kans dat deze precies in jouw straat valt is zeer klein. (bron KNMI)

De week begon maandag met wolkenvelden en af en toe zon. In de namiddag en avond vielen enkele pittige buien. Het werd ruim 24 graden.

Er was dinsdag veel bewolking, maar het bleef vrijwel droog. De temperatuur liep op naar precies 20 graden.

De bewolking had ook woensdag de overhand, maar het bleef in onze regio vrijwel droog. In delen van ons land o.a. Limburg was er sprake van enorm veel regen en er ontstonden grote problemen. Het werd 19 graden.

Er was donderdag veel bewolking en het bleef droog. In de namiddag werd de maximum temperatuur van 21 graden bereikt.

Na een aantal bewolkte dagen kregen we in de loop van de dag vrijdag de zon weer te zien. De temperatuur liep meteen op naar ruim 22 graden.

Zaterdag waren er flinke zonnige perioden en het werd zomers warm. De temperatuur liep op naar ruim 26 graden.

De zon scheen zondag uitbundig en het werd erg warm met een maximum temperatuur van ruim 28 graden.

De weerspreuk van de week:

Slechts in juligloed,

worden vrucht en wijn goed!

Week 28 temperatuur (°C)

Minimum   Maximum
Datum 2021 2020   2021 2020
MA 12-07 15.6 10.3   24.9 22.2
DI 13-07 15.7 10.7   20.0 24.9
WO 14-07 16.7 16.0   19.2 22.3
DO 15-07 16.8 11.5   21.1 22.4
VR 16-07 15.6 15.4   22.9 20.7
ZA 17-07 14.6 16.2   26.9 23.1
ZO 18-07 15.6 14.9   28.6 27.4

Week 28 neerslag (mm)

Datum 2021 2020
MA 12-07 7.4 0.0
DI 13-07 1.4 0.0
WO 14-07 0.0 9.6
DO 15-07 0.0 0.0
VR 16-07 0.0 2.0
ZA 17-07 0.0 0.0
ZO 18-07 0.0 0.0