Weerman Leen de Koning

Weerman Leen de Koning

Nieuwerkerk a/d IJssel

Loading

WIND EN REGEN

De afgelopen week was het erg wisselvallig met vooral vrijdag en zaterdag erg veel wind en zware windstoten. Zondag werd een kletsnatte dag met 22 mm regen.

In het midwesten van de Verenigde Staten en in centraal Canada was het woensdag 30 januari en donderdag 31 januari heel koud. De minimumtemperatuur was daar tot 40 graden onder nul en de maximumtemperatuur kwam niet hoger dan -25 graden. Ondertussen krijgen we in Nederland geen vorstperiode, de verwachting is dat de temperatuur de komende week alleen in de ochtend onder nul komt met af en toe (natte) sneeuw, vrij normaal weer voor begin februari. Er zijn twee factoren die het winterweer voorspelbaar beïnvloeden: verstoringen in de poolwervel en klimaatverandering. Wat is het effect daarvan dit jaar?

Poolwervel

De poolwervel (polaire vortex) is een ring van sterke westenwinden op 30 tot 50 kilometer hoogte in de stratosfeer die in de winter rond de pool draaien op ongeveer 60° noorderbreedte (en zuiderbreedte). Deze ontstaat door het temperatuurverschil tussen de koude lucht boven de pool, waar de zon dan niet schijnt, en de minder koude lucht daaromheen. Soms wordt de stroming echter instabiel en breekt de ring in stukken uiteen of verschuift van de pool af. Hierdoor komt minder koude lucht het noordpoolgebied binnen en warmt de stratosfeer daar plotseling sterk op.

Dit is allemaal ver boven onze hoofden, maar heeft soms indirect toch invloed op het weer aan de grond. In de weken na een plotselinge opwarming in de stratosfeer volgt de straalstroom op 10 kilometer hoogte vaak een iets zuidelijker koers, waardoor poollucht de kans krijgt om verder naar het zuiden te stromen. Dat geeft dan een koudegolf aan de grond in gematigde streken. In de weken nadat de poolwervel is verstoord is er daardoor een grotere kans op een vorstperiode in Nederland dan normaal. We hebben berekend dat de kans in de eerste twee tot drie weken twee keer zo groot is.

Begin januari splitste de poolwervel zich. Deze keer reageerden de lagere luchtlagen heel lang nauwelijks. Pas nu, vier weken later, zien we een meer zuidelijke positie van de straalstroom ontstaan boven Noord-Amerika. De koude-uitbraak daar valt samen met een afsplitsing van de verzwakte poolwervel boven Canada. De poolwervel lijkt zich de komende weken weer te herstellen. Voor Nederland zien we de komende twee weken vooral normaal winterweer in de verwachtingen.

Klimaatverandering

De andere factor die de kans op koudegolven beïnvloedt is uiteraard klimaatverandering. De aarde warmt op door broeikasgassen, en dat heeft ook effecten op de winter. Die zijn wel lastiger te ontwaren dan in andere seizoenen, simpelweg omdat het verschil tussen een koude winter en een zachte winter veel groter is dan de trend tot nu toe. Toch is de laatste jaren duidelijk geworden dat koudegolven zelfs sneller opwarmen dan het gemiddelde winterweer. De reden daarvoor is simpel: het gebied rond de Noordpool warmt in de winter veel sneller op dan de wereldgemiddelde temperatuur. De koude lucht die daar vandaan komt bij een koudegolf is dus ook minder koud.

Dit is ook het geval met de koudegolf van woensdag 30 januari en donderdag 31 januari in het midwesten van de Verenigde Staten. Een gebied laat de laagste minimumtemperatuur van de winter zien, gemiddeld over het gebied waar dit jaar de kou extreem was. Dit laat een duidelijk stijgende trend zien in deze extremen. De opwarming van deze koude extremen gaat grofweg drie keer sneller dan de stijging van de wereldgemiddelde temperatuur, wat dus samenhangt met de snelle opwarming van het noordpoolgebied. We kunnen ook uitrekenen dat een extreme koudegolf, zoals die nu in Chicago en het gebied ten westen daarvan plaatsvindt, vroeger eens in de ongeveer twintig jaar voorkwam, maar nu nog maar eens in de honderd jaar of minder. Daarbij moet je bedenken dat dat alleen voor dat gebied geldt. Bijna elk jaar is er ergens in de VS wel een extreme koudegolf, simpelweg omdat het land zo groot is en er dus op veel verschillende plaatsen een koudegolf kan zijn. (bron KNMI)

De week begon maandag met bewolkt weer en in de middag trok een storing met regen over onze regio. Tijdelijk viel er ook enige natte sneeuw. Het werd maximaal bijna 4 graden. Over het etmaal viel 4 mm neerslag.

Het bleef dinsdag overdag droog, maar het was bewolkt en nevelig. Het werd ruim 5 graden.

Woensdag was een echte regendag. Het werd nauwelijks droog. In de loop van de dag liep de temperatuur langzaam op naar 7 graden. Er viel overdag 9 mm regen.

In de nacht van woensdag op donderdag viel er nog regen, maar overdag bleef het droog. Er waren zonnige perioden. Er stond een harde wind en er kwamen zware windstoten voor van zo’n 75 km per uur. Het werd bijna10 graden. Over het etmaal viel net als het voorgaand eetmaal precies 9 mm regen.

Er viel vrijdag enige lichte regen, maar het was ook voor een langere tijd droog. Er stond een krachtige tot harde wind en er kwamen zware windstoten voor. Het werd 10 graden.

Er stond zaterdag de hele dag een krachtige tot harde wind en er waren zware windstoten. Het bleef droog. Het werd 10,5 graden.

Er viel zondag 22 mm regen, slechts tijdelijk was het droog. Overdag werd het eerst nog ruim 8 graden, maar in de namiddag daalde de temperatuur naar ruim 4 graden.

De weerspreuk van de week:

Sint Apollonia (9-2),

waait de oogst op zijn plaats!

Week 6 temperatuur (°C)

Minimum   Maximum
Datum 2019 2018   2019 2018
MA 04-02 1.2 0.3   3.9 3.7
DI 05-02 3.0 1.3   5.2 4.3
WO 06-02 3.5 -3.1   6.6 1.5
DO 07-02 6.6 -4.5   9.6 1.6
VR 08-02 5.5 -0.7   10.1 5.5
ZA 09-02 7.3 0.2   10.5 2.8
ZO 10-02 4.6 0.8   8.9 6.2

Week 6 neerslag (mm)

Datum 2019 2018
MA 04-02 4.0 0.0
DI 05-02 0.8 0.2
WO 06-02 9.0 0.0
DO 07-02 9.0 0.0
VR 08-02 2.0 0.0
ZA 09-02 0.6 0.2
ZO 10-02 22.2 1.0